Szántó/Zalaszántó hely,- és a Szekér família családtörténetének kutatása

A helytörténet a múltról beszél, de a jelenhez szól. Térj vissza oda, ahol megdobban a szíved és megtalálod lelked otthonát.

 Régtől fogva Szekér névvel, kik Szántón  és környékén velünk valának… 

szit.jpg

 „Csak a vér s a nyelv tudja összetartani az embereket s a közös múlt emléke.

Ha ez megszűnik, felbomlik a világ.”

(Wass Albert) 

A XV. század végéről, vagy a XVI. század elejéről többek között Szántó és Rezi 50-50 lakosának nevét ismerjük.

(A Magyar Országos Levéltárban a DL anyagok számítógépes adatbázisában található képek a megadott program segítségével, amelyet a képekre kattintva kér telepíteni a rendszer, nagyon nagy méretűre nagyítható. Az eredetiben történő kutatásra állományvédelmi szempontból csak nagyon indokolt esetben, különleges engedéllyel van lehetőség tekintettel arra, hogy nagyon régi iratokról van szó.)

Rezi várának egy rekonstrukciós vázlata

rvrv.jpg

1470-1490. év körüli lehetséges adójegyzék részlet (Thomai/Thomay,  Rezy, Zantho, …)

Egy XV. század végén, feltehetően 1470-1490. év között készült hiányos (összeírásban) adólajstromban a Szántóhoz nagyon közeli Rezy (Rezi váruradalom) falu jobbágyainak felsorolásában találtam egy Georgi Zeker nevezetűt, akit mostanság Szekér György néven említenénk. A keresztnéven sokat gondolkodtunk nem tudtuk megfejteni, de végül is a George/Georgi vagy Gregoriy névben maradtunk. Az előbbi keresztnév a György név alakjai, amely görög-latin eredetű, jelentése : gazdálkodó, földműves, ami szintén teljesen megfelelő lehetett abban az időben. 


1470-1490_rezy-n_b...._zeker.jpg


A Rezi adózólajstromában (összeírásában) talált Szekér György és a feltételezhető családja valószínűleg a felmenője lehet a későbbi 1571. évben Szántón fellelt Szekér családnak és rokona lehet az 1466. évben talált Szántón élt Szekér Tamásnak (és talán nekem/nekünk is). Rezi faluban az ezt követő fellelt iratokban (~1525.,1555.,1557.,1560., 1571.,1585. évben) nem találunk mást vagy több Zeker (Szekér) nevezetűt. De Szántón 1466.,1571.,1585. évben találunk már Zeker (Szekér) családnévvel rendelkezőket. Rezi és Szántó egybirtokos család alá tartozott és a váruradalmak birtokosa mindkét esetben a gersei Pethő családból származott. Nagy valószínűséggel kijelenthetjük, hogy a XV. század végén a XVI. század elején, a Rezin valószínűleg örökös jobbágyként szolgáló és ott élő Szekér György a Tátikai váruradalom központjának számító Szántóról származhatott. Azt biztosan állíthatjuk, a fenti adólajstrom sem lehet pontos és talán teljes (és nemcsak azért mert a régmúlt idők vasfoga megrongálta és ezért hiányos) mert sok olyan család sem szerepelt benne, akik a későbbiekben máshol fellelhetőek voltak. (Az biztos a már említett fennmaradt adólajstrommal egy idejű Szántói adólajstrom részletben nem találtam a nevek között Zeker (Szekér) nevezetűt.) Erre pontosan az idő messzesége az okmányok pontatlansága és hiányossága miatt válaszolni már nem lehet egyértelműen. Lehet, hogy csak a Pethők egymás közti újra és újra felosztott új birtokjogon át kerülhetett Rezire és a továbbiakban ott szolgált, katonáskodott és létezett ez régi felmenő. Talán ezért vihette egy más, új településre sorsának vitorlája és ott rakhatott le egy alapot, egy következő, újabb generációs Szekér famíliának. Ő és sarjaik és annak leszármazottai ettől még nem távolodtak el a Szántói gyökerektől, de Rezin kellett ezt követően az életük fonalát tovább gombolyítani. (Ez is biztos! Reziből hivatalosan is kaptam megerősítést, hogy régebben és mostanság is éltek Szekér nevezetűek a fenti községben.)     

(47. ősz)

„Az évek örömmel jönnek, ha jót hoznak, és mord kegyetlenséggel szórják el romlott terhüket, ha az van rájuk bízva. Az évek utak, melyeket végig kell játszani.”

 (Fekete István)

A (Festetics/Gersei-Pethő) Családi Levéltár P szekció részében a DL 94024/3 jelzet alatt találtam Gersei Pethő István, Tamás, Ferenc birtokosztályát. Itt többek között Zantho possesioban jobbágyneveket soroltak fel 1520. év környékén.  A sok jobbágynév között ott találkoztam az ezen időig felkutatott egyik legrégebbi, de nem a legrégebbi felmenőmmel/felmenőnkkel, Miklos 3eker (Zeker) vagyis Szekér Mikós adózóval. Itt ismét álljunk meg. Az 1520-as évek a török-oszmán betöréseknek elő kapuja, a parasztfelkelés utáni időszak. Az elkövetkezendő több évtized döntően befolyásolja majd a magyar nemzet történelmét és egész létét és nem különben a zalai térséget is. Ebben az időben bizonyíthatóan ismét szép Zalában, Szántón is található valaki a Szekér családból, Szekér Miklós néven.

1466._miklos_zeker.jpg

 „ A nemzet egyes családokból áll. És alig van egyes család, melynek legalább egy tagja valamely tekintetben az említést ki ne érdemelné. Az ilyenre nézve is pedig érdekes ismerni azon fát, mely azt teremtette.”

(Nagy Iván genealógus)


szeptember 4-5. (szit)

Sajnos ma kaptam egy rossz hírt. Életének 78. évében, 2011. augusztus 30-án, rövid szenvedést követően elhalálozott Szekér János.  Őszinte részvétünket fejezzük ki Szekér János minden család-tagjának. Nyugodjon békében Jani bácsi!

___________________________________

Isten nyugosztalja!

szjh.jpg

Szekér János

"Nem néz rátok többé szemem meggyötört fénye,
 Nem látjátok soha már kezem búcsút intve.
 Ajkamra nem tudott panaszt csalni sem kín, sem fájdalom,
 De a Halál legyőzött, nem volt irgalom.
 Emlékem itt hagyom ezért köztetek,
 Mindenkitől búcsúzok: Isten veletek!"

­­­­­­­­­­­­­­__________________________________________________________________________

 (Szekér Jani bácsi, nagyapám Szekér Kálmán testvérének id. Szekér Jánosnak volt az egyik gyermeke.) Ez a gyász ideje,.... de az Élet nem áll meg...

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 13
Tegnapi: 33
Heti: 13
Havi: 968
Össz.: 309 144

Látogatottság növelés
Oldal: Régtől fogva Szekér névvel, kik Szántón és környékén velünk valának…
Szántó/Zalaszántó hely,- és a Szekér família családtörténetének kutatása - © 2008 - 2024 - zalaszantoiszeker.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »